@Dexter82: Köszi a kommentet, most végre volt időm és mindegyikhez megadtam a linket. Sajnos az árakat is frissíteni kellett, mert azóta már 5 étterem emelte az árakat :(
@FroG: Köszi! Sajnos ritkábban van időm írni, mint étterembe menni. Az egyik friss posztom pár hete a legjobb ebédmenüs helyekről volt, erről minden évben írok, annyi változás van: legjobbetterem.blog.hu/2017/03/02/budapesti_ebedmenuk
AZért a Bocuse-t meg a torkost egy ligába rakni... Aranyos. Sajnos akik a Bocuse felé húznak, nem nagyon vesznek részt a Torkosban. De végül is étel van mindkettőben.
@TF113: A Gaul Millau is főleg Budapestre koncentrál, de szerencsére nem annyira, mint a Michelin, ahol más város szóba se jöhet. Sajnos én is úgy látom, hogy náluk nagyjából 20 vidéki étterem jöhet szóba, ezeket végigjárják és legfeljebb 1-2 újat néznek meg.
@Fyall: A friss alapanyagok jobbak, mint a fagyasztottak. Igen, fagyasztás közben változik az állaguk, ízük, tápértékük, de sajnos nem az előnyükre :( Vajon melyik a jobb, a friss eper és málna vagy a fagyasztott?
Sajt téma:
Olvasztásra találták ki a svájci raclette sajtot, általában 3000 Ft/kg áron adják. Sütéshez pedig a ciprusi halloumi a legjobb, az kicsit drágább, érdemes akciósan venni vagy Ciprusról, esetleg Görögországból hozatni ismerősökkel :)
Angliában lestem el, hogy a hamburgerbe lehet rakni a cheddar mellé kéksajtot is, a lényeg az, hogy a forró húson megolvadjon a sajt.
Tudom, hogy most bombát fogok ezzel robbantani egy gasztroblogon, de szerintem vannak esetek, ahol a (gyors)fagyasztás inkább egy sajátos elkészítési eljárásnak értelmezhető, mint az ördög és a McDonald's előszobájának.
Ha elfogadjuk (márpedig így van), hogy a fagyasztás és egyáltalán a tárolás megváltoztatja az ételek ízét, miért ne lehetne ebből előnyt kovácsolni egyes ételeknél?
Nem egészen ide kapcsolódik, de a gasztronómiában az egyik visszatérő észrevételem az, hogy egy-egy kevésbé minőségi alapanyag vagy technológia kiválóan működik együtt a magas kategóriájú társaival, és így a Ding an sich értéke helyett nyer egy kooperatív értéket, amely sokkal magasabb, mint azt a bolti ára vagy hagyományos paraméterei alapján gondolnánk.
Például a napokban bonyolódtunk vitába a "Legjobb Melegszendvics" témában, és persze szó volt a kenyér típusáról, hogy ropogós, állott, száraz, puha, friss, nejlonzacskóban tartott vagy kenyérkendővel a vekniben letakart pékáru-e a jobb. Szó volt a zsiradékról: paradicsomos-olívaolajos, Bords Eve-es, natív kacsa/libazsíros, házivajas-e a jobb. Megvitattuk a felvágottakat is a Spar-os párizsi szintjétől a hartai kolbászon át a leheletvékony, prémium svájci marhasonkáig.
És akkor beütött a krach. A sajt.
Tudniillik értékelhető küllemű és ízű melegszendvicset egyszerűen nem lehet minőségi sajtból csinálni. Lehet, hogy a mi ismereteink csaltak meg a sajtkészítésben, de egyiket sem olvasztásra tervezték. Lehet, hogy egyébként az 1500-2500 kg/ft kategóriában lévő trappista tömbsajtokat sem, de csak azok voltak képesek egyenletesen, a tőlük telhető illatot produkálva, pirulva ráolvadni a kenyérre.
Szerintem a mirelit-téma csak akkor jelent problémát, ha a frissességet mint abszolút értéket tartjuk számon. Ezzel viszont rengeteg közkedvelt és valóban finom ízt kizárunk a világból, aminek én nem annyira látom értelmét.
Ha a Szent Donát használ is mirelit dolgokat, jól csinálják.
@baby bee: Nekem a Bagatelle kecskesajtos-áfonyás macaronja nagyon ízlett és a cukrászdai listán szerepel, nem a legjobb pékségek között :)
A pékségek közül Á Table! tényleg nagyon jó, de sajnos olyan drága, hogy 90%-ban külföldiek tudják csak megfizetni. Eddig két szendvicset próbáltam ki, a croissant sonkával tökéletes volt, de a másik felejhető volt.
A Szamos jobb a magyar átlagnál, de semmi kiemelkedő. Sajnos túl sok cukrászdájuk van és a minőség komolyan ingadozik: valamikor tényleg nagyon finom, viszont néha száraz sütit kapsz friss helyett és olyan is előfordult már, hogy sós volt egy Sacher tortaszelet fele.
Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2019.09.28. 17:37:49
legjobbetterem.blog.hu/2012/06/29/a_legjobb_brusszeli_ebedek_megfizetheto_aron
legjobbetterem.blog.hu/2012/11/30/legjobb_penztarcakimelo_ettermek_londonban
Bejegyzés: Hol lehet a legjobb ebédeket kapni Budapesten?
Gabor4554 2019.08.22. 20:35:20
Bejegyzés: Hol lehet a legjobb ebédeket kapni Budapesten?
Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.07.29. 13:54:53
Bejegyzés: Budapesti ebédmenük 2017
GerilLaca · http://gerillagasztro.blog.hu/ 2017.05.16. 06:53:59
Bejegyzés: Budapesti ebédmenük 2017
Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.03.20. 21:34:30
Bejegyzés: Hova menjünk vasárnap családi ebédre?
FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.03.20. 15:53:24
Bejegyzés: Hova menjünk vasárnap családi ebédre?
RÓZSASZÍNBLÚZ 2017.01.26. 16:07:23
Bejegyzés: Széll Tamás 4. helyezett és két különdíjat is kapott!
Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.01.24. 15:41:18
Bejegyzés: Torkos Csütörtök 2016 - Gasztroélmények Éve
Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.01.23. 10:09:31
Bejegyzés: Torkos Csütörtök 2016 - Gasztroélmények Éve
Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.11.23. 12:37:40
Bejegyzés: A Gault Millau 2015 toplistája
TF113 2014.11.22. 18:06:44
Bejegyzés: A Gault Millau 2015 toplistája
Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.05.08. 13:07:51
Sajt téma:
Olvasztásra találták ki a svájci raclette sajtot, általában 3000 Ft/kg áron adják. Sütéshez pedig a ciprusi halloumi a legjobb, az kicsit drágább, érdemes akciósan venni vagy Ciprusról, esetleg Görögországból hozatni ismerősökkel :)
Angliában lestem el, hogy a hamburgerbe lehet rakni a cheddar mellé kéksajtot is, a lényeg az, hogy a forró húson megolvadjon a sajt.
Bejegyzés: Étterem Hét extra 2014. április közepén
2014.05.08. 09:15:39
Ha elfogadjuk (márpedig így van), hogy a fagyasztás és egyáltalán a tárolás megváltoztatja az ételek ízét, miért ne lehetne ebből előnyt kovácsolni egyes ételeknél?
Nem egészen ide kapcsolódik, de a gasztronómiában az egyik visszatérő észrevételem az, hogy egy-egy kevésbé minőségi alapanyag vagy technológia kiválóan működik együtt a magas kategóriájú társaival, és így a Ding an sich értéke helyett nyer egy kooperatív értéket, amely sokkal magasabb, mint azt a bolti ára vagy hagyományos paraméterei alapján gondolnánk.
Például a napokban bonyolódtunk vitába a "Legjobb Melegszendvics" témában, és persze szó volt a kenyér típusáról, hogy ropogós, állott, száraz, puha, friss, nejlonzacskóban tartott vagy kenyérkendővel a vekniben letakart pékáru-e a jobb. Szó volt a zsiradékról: paradicsomos-olívaolajos, Bords Eve-es, natív kacsa/libazsíros, házivajas-e a jobb. Megvitattuk a felvágottakat is a Spar-os párizsi szintjétől a hartai kolbászon át a leheletvékony, prémium svájci marhasonkáig.
És akkor beütött a krach. A sajt.
Tudniillik értékelhető küllemű és ízű melegszendvicset egyszerűen nem lehet minőségi sajtból csinálni. Lehet, hogy a mi ismereteink csaltak meg a sajtkészítésben, de egyiket sem olvasztásra tervezték. Lehet, hogy egyébként az 1500-2500 kg/ft kategóriában lévő trappista tömbsajtokat sem, de csak azok voltak képesek egyenletesen, a tőlük telhető illatot produkálva, pirulva ráolvadni a kenyérre.
Szerintem a mirelit-téma csak akkor jelent problémát, ha a frissességet mint abszolút értéket tartjuk számon. Ezzel viszont rengeteg közkedvelt és valóban finom ízt kizárunk a világból, aminek én nem annyira látom értelmét.
Ha a Szent Donát használ is mirelit dolgokat, jól csinálják.
Bejegyzés: Étterem Hét extra 2014. április közepén
Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.04.28. 13:20:52
Bejegyzés: Étterem Hét extra 2014. április közepén
2014.04.28. 12:21:07
Bejegyzés: Étterem Hét extra 2014. április közepén
Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.12.12. 09:18:09
A pékségek közül Á Table! tényleg nagyon jó, de sajnos olyan drága, hogy 90%-ban külföldiek tudják csak megfizetni. Eddig két szendvicset próbáltam ki, a croissant sonkával tökéletes volt, de a másik felejhető volt.
A Szamos jobb a magyar átlagnál, de semmi kiemelkedő. Sajnos túl sok cukrászdájuk van és a minőség komolyan ingadozik: valamikor tényleg nagyon finom, viszont néha száraz sütit kapsz friss helyett és olyan is előfordult már, hogy sós volt egy Sacher tortaszelet fele.
Bejegyzés: Az ország legjobb cukrászdái
baby bee (törölt) 2013.12.11. 20:15:50
Bejegyzés: Az ország legjobb cukrászdái
2013.10.09. 11:07:19
Bejegyzés: A Tripadvisor toplistája 2013 augusztusában
odamondó 2013.10.05. 17:42:29
Bejegyzés: A Tripadvisor toplistája 2013 augusztusában
2013.09.06. 13:01:05
Bejegyzés: Az ország legjobb cukrászdái