Manapság szerencsére egyre több helyen lehet igényes, minőségi alapanyagokból készült fagylaltot kapni és az ízvilág is meghaladta a csoki-vanília-hupikék választékot. Összeszedtem azokat a budapesti fagylaltozókat, amiket bárkinek szívesen ajánlok, mert minőségi alapanyagokból igazi fagylaltot készítenek.
Artigiana Gelati (XII. kerület, Csaba utca 8.): a rendszerváltás óta a budai oldal egyik kedvence, az egyik első minőségi fagylaltot áruló hely, van laktózmentes és vegán fagylalt is
Fragola (VI. kerület, Nagymező utca 7. és II. kerület, Csévi utca 7.): már két helyen lehet kapni a híres tihanyi camambertes fagylaltot
Gelarto Rosa (V. kerület, Szent István tér 3.): a Bazilika melleti fagyizóban a tölcsérbe több ízt válogathatunk össze, gombócok helyett rózsaszirom formában, a bazsalikomos citrom és a levendulás fehércsoki a specialitásuk, a fagylaltok nyírfacukorral készülnek, van laktózmentes sorbet is
Gerbeaud (V. kerület, Vörösmarty tér 7-8.): a híres cukrászda nyáron kézműves fagylaltot is árul (már nincs helyben sütött tölcsér), specialitásuk a süteményes fagylaltkehely, amiben a gombócok mellett sütidarabok is vannak
Levendula (V. kerület, Szent István krt 21. és VIII. kerület, Rákóczi út 25.): lila fagylaltozó az Uránia mellett, a levendula mellett van néhány különleges ízük, a fagylaltok szőlőcukorral készülnek
Vári Cukrászda (XVI. kerület, Szlovák út 82.): felfoghatatlanul széles ízválaszték, homoktövistől a céklán át a kecskesajtig van minden, a saját készítésű fagylaltjaikkal sok versenyt nyertek
Daubner (II. kerület, Szépvölgyi út 50.): csak a parfétortájuk miatt kerültek fel a listára, a fagylaltot nem ajánlom