Onyx: 2 csillag

2018.03.26. 21:44 Étteremkritikus

Az Onyx az első magyar étterem, amelyik 2 csillagot kapott a Michelintől!

A többiek is megtartották az egy csillagot: Borkonyha, Costes, Costes Downtown

Bib Gourmand: Fricska, Petrus, Stand25 (új)

Dining Guide Év Étterme 2018

2018.02.19. 22:08 Étteremkritikus

A Dining Guide étteremkalauz kiosztotta a 2018-as Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat, amelyet újra a Palágyi Eszter vezette Costes kapott. A végső pontozást idén a három Michelin-csillagos olasz Enrico Cerea segítette. A Costes megtartotta a tavalyi 93 pontjával az első helyet, mögé egy pontot javítva felzárkózott a Borkonyha. A Stand25 az 5. helyen debütált. Végre van vidéki étterem a legjobb tízben. Idén először a cukrászdákat is tesztelték, de az elsőn kívül nem pontoztak. A különdíjak listája is egyre hosszabb.

  1. Costes 93 pont
  2. Borkonyha 92 pont
  3. Onyx 92 pont
  4. Babel 92 pont
  5. Stand25 92 pont
  6. Costes Downtown 92 pont
  7. Fáma 91 pont
  8. MÁK 91 pont
  9. St. Andrea 91 pont
  10. Anyukám mondta (Encs) 90 pont
  11. Olimpia
  12. Arany Kaviár

Budapesti ebédmenük 2018 telén

2018.01.16. 09:42 Étteremkritikus

Újra frissítettem a listámat a legjobb ár-érték arányú budapesti ebédmenükről, mert komolyan változott a mezőny az utóbbi évben.

2000 forint alatt:

  • A Kert: 3 fogásos menü (1690 forint)
  • Antré: 2 fogásos ebéd szörppel (1890 forint)
  • Araz: 3 fogás limonádéval (1790 forint)
  • Bestia: 3 fogásos ebéd (1990 forint)
  • Börze: 2 fogásos menü (1290 forint)
  • Chablon: 3 fogásos ebéd (1850 forint)
  • Japanika: 3 fogásos ebéd szörppel (1990 forint)
  • Kiosk: 3 fogásos menü (1950 forint)
  • Klassz: 2 fogásos menü kávéval vagy szörppel (1990 forint)
  • Krizia: 3 fogásos ebéd (1500 forint)
  • Panificio il Basilico: 2 fogásos ebéd (1490 forint)
  • Paletta Bisztró: 3 fogásos menü (1950 forint)
  • Pesti Disznó: 2 fogásos menü (1190 forint)
  • Sophie & Ben: 3 fogásos ebéd (1990 forint)
  • Urban Tiger: 2 fogásos menü (1990 forint)
  • Wasabi: 3 fogás teával (1390 vagy 1890 forint helytől függően)
  • Zing Kitchen: 3 fogásos menü (1790 forint)

A legjobb 2017-ben nyílt éttermek

2017.09.22. 10:29 Étteremkritikus

Idén is sok új étterem nyílt és szerencsére többet is nyugodt szívvel lehet ajánlani közülük, most ezeket szedtem össze.

  • Beef Heaven: a Tuning testvére a Liszt Ferenc téren
  • Budai Milieu: hegyvidéki elegáns bisztró
  • Deák St. Kitchen: a Ritz Carlton szálloda lazább étterme
  • Fáma: Huszár Krisztián végre megnyitotta a budai éttermét
  • Ramazuri: fine dining étterem a budai várban
  • Séf Asztala: egyszerű koncepció, rántott hús, kolbász és nudli a Westendben
  • St. Andrea Skybar: a St. Andrea étterem tetőterasza a Vörösmarty téren
  • Stand 25: Széll Tamás bisztrója a Hold utcai piacon

Sajnos több csúcsminőségű étterem is bezárt idén: Lacikonyha, Márga, Susu :(

Tripadvisor toplista 2017. szeptember

2017.09.11. 10:21 Étteremkritikus

Most vettem észre, hogy már két éve nem írtam összefoglalót a Tripadvisor budapesti toplistájáról. Most éppen a frissen nyitott Caviar&Bull áll az első helyen Budapesten. A további dobogós helyeken a korábban sokáig vezető, turistákra szakosodott Comme Chez Soi és a Bors Gasztrobar található.

Érdekes, hogy folytatódott a fine dining éttermek visszaesése, valószínűleg az árfekvésük miatt nincs már első 25-ben az Onyx, a Fausto's és a Borkonyha se. A lista még mindig tartalmaz népszerű, ám megkérdőjelezhető minőségű éttermeket, de szerencsére a gyengébbek közül egyre többen kihullottak mostanában.

Michelin 2017

2017.03.06. 21:47 Étteremkritikus

Ma jelent meg a Michelin-kalauz 2017-es kiadása és amint az várható volt, a Tanti elvesztette a Michelin-csillagot. Viszont a megfizethető ebédmenüt is kínáló Fricska megkapta a Bib Gourmand-t! A 4 Michelin-csillagos budapesti étterem még mindig több, mint amennyi Prágában (3) vagy Varsóban (2) van.

Michelin-csillagos budapesti éttermek: Borkonyha, Costes, Costes Downtown, Onyx

Bib Gourmand: Fricska, LaciKonyha, Petrus

A hír hozója Jókuti András, mint mindig :)

Budapesti ebédmenük 2017

2017.03.02. 09:41 Étteremkritikus

Itt a legfrissebb listám a legjobb ár-érték arányú budapesti ebédmenükről. Szerencsére az eddigiek mellett több új hely is ajánl kedvezményes árú ebédet, viszont az áfacsökkentés ellenére többen is árat emeltek.

1800 forint alatt:

Az év legjobb éttermei - Dining Guide 2017

2017.02.27. 21:02 Étteremkritikus

A Dining Guide étteremkalauz ma osztotta ki a 2017-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat, amelyet az Costes kapott. A végső pontozást idén is Michelin-csillagos olasz séfre, ezúttal Giancarlo Perbellinire bízták, ő választotta ki a tíz legjobb éttermet a huszonötös listáról. A Costes tavalyi 92 pontján egyet javított, ez kellett az első helyhez a szoros versenyben. A legjobb vidéki éttermek éppen kiszorultak a legjobb tízből. Feltűnő, hogy a Michelin-csillagos Tanti megint hiányzik a listáról.

  1. Costes 93 pont
  2. Babel 92 pont
  3. Onyx 92 pont
  4. Borkonyha 91 pont
  5. Costes Downtown 91 pont
  6. Olimpia 89 pont
  7. Salon 88 pont
  8. St. Andrea 88 pont
  9. Arany Kaviár 87 pont
  10. MÁK 87 pont

Széll Tamás 4. helyezett és két különdíjat is kapott!

2017.01.25. 21:12 Étteremkritikus

Hatalmas siker a 30. Bocuse d'Or szakácsverseny döntőjében: Széll Tamás 4. helyezett lett és két különdíjat is begyűjtött! Övé a legjobb húsos tál és a legjobb plakát különdíja. A dobogósok: Amerikai Egyesült Államok, Norvégia, Izland.

Gault Millau 2017 legjobbak

2016.11.15. 21:38 Étteremkritikus

Megjelent a Gault Millau 2017-es magyar étteremkalauza. Az élen nincs változás, az Onyx megtartotta a 3 szakácssapkát, de szerencsére megint bővült a 2 szakácssapkás éttermek köre. Idén vidéki lett az év étterme, méghozzá a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely.
Az év vidéki étterme a Kisvendéglő a Hargitához (Békéscsaba), az év borászata a Szentesi Pince Budaörsről. Az év feltörekvője a Pajta bisztró Őriszentpéterről, az év étteremtulajdonosa a Rosenstein család. Az alternatív vendéglátás díját a Beszálló kapta, amivel teljesen egyetértek én is. Az év konyhafőnöke Pesti István, a Platán séfje lett és a magyar gasztronómia reménysége díjat Garai Ádám, az Olimpia 24 éves séfje kapta.

A legjobb magyar éttermek listája:

3 szakácssapka

Onyx - 17 pont

Márton-napi menük

2016.11.05. 20:16 Étteremkritikus

Idén is nagyon sok étterem kínál különleges menüt Márton-napra, ami általában a libából készült ételekre és az újborra épül. Kedvcsinálóként összegyűjtöttem 3 budapesti és 3 vidéki étterem ajánlatát.

  • Alcazar: 3+1 fogásos vacsora (12900 forint 2 főre)
  • Araz: 3 fogásos vacsora 4 újborral (6990 forint + 10% szervizdíj)
  • Karolina Fűszerkertje (Tihany): 5 fogásos vacsora borsorral (14900 forint + 12% szervizdíj)
  • Princessin: 4 fogásos vacsora (5900 forint)
  • Szél fiai fogadó (Nyúl): 5 fogásos vacsora + 4 pohár bor (6950 forint)
  • Viator (Pannonhalma): 7 fogásos vacsora borokkal és likőrrel (16500 forint, az ásványvizet is tartalmazza)

A legjobb budapesti ebédmenük 2016

2016.10.17. 09:42 Étteremkritikus

Másfél éve írtam legutóbb arról, hogy hol érdemes Budapesten ebédelni, de akkora mozgás volt az utóbbi időben, hogy itt az ideje frissíteni a listát a legjobb ár-érték arányú ebédekről.

1800 forint alatt:

  • A Kert: 3 fogásos menü (1690 forint)
  • Araz: 3 fogás limonádéval (1590 forint)
  • Klassz: 2 fogásos menü (1290 forint)
  • Krizia: 3 fogásos ebéd (1500 forint)
  • Pest Disznó: 2 fogásos menü (1190 forint)
  • Wasabi: 3 fogás teával (1390 forint)